torsdag 5 juli 2012

Morotsmuffins

Det blev lite rivna morötter över från middagen. Först tänkte vi ge dem till Willy Wonka (Kaninen som vi passar i sommar). Willy Wonka saknar tydligen en tand i nederkäken så hela morötter är inte att tala om men, rivna morötter borde gå bra. Men så blev det andra planer. Gäster är på väg och vi bakar morotsmuffins istället!


Morotsmuffins
2 3/4 dl mjölmix (i det här fallet2 dl hirsmjöl och 3/4 dl teffmjöl)
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl riven kokos
1/2  msk kanel
1 tsk ingefära
1 nypa salt
11/2 - 2 dl fint rivna morötter
(1 dl krossad ananas)
1 1/2 tsk fiberhusk + 1,5 dl vatten
100 gr mjölkfritt margarin
ev. 1 dl vatten


Sätt ugnen på 225 grader.
Förbered muffinsformar. 12 stycken småformar räcker denna smet till.

Smält smöret och blanda till äggersättningen. Äggersättningen gör du som så: att du tar en kastrull, tillsätter 1,5 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten. Vispa ihop och värm på spisen. När blandningen blir klibbig och vikaktig är den färdig. Låt svalna något innan du blandar i den i smeten.

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt morötterna, det smälta margarinet och äggersättningen. Rör skyndsamt ihop smeten och tillsätt ev. 1 dl vatten för att få en lagom konsistens på smeten.
Fyll formarna till hälften och in i ugnen. 12 minuter 225 grader.

Som topping gjorde vi en enkel glasyr. 1 dl florsocker 1 msk vatten (om man vill smaksätta glasyren passar det fint med tex citron el. limesaft).

1 kommentar: