måndag 18 januari 2010

En liten rapport ang. knäckebröd. Och nu har jag börjat testa lite egna mjölblandningar. Dock är jyttemjölet inte helt rent, det innehåller bla. johannesbröds-kärnmjöl.
Egen mjölmix:
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl jyttemjöl



Käckebröd
25 g jäst
2 dl vatten
2 msk olja
3 krm salt
1 tsk stött anis eller fänkål (ta gärna 2 tsk)
2 dl boveteflingor
5 dl mjölmix

Smula sönder jäst i en bunke och häll i 37 gradit vatten. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa 10 minuter. Arbeta degen tills den är smidig. Dela degen i 24 små bullar. Kavla först med slät kavel ut till tunna runda kakor. Lägg kakorna på en plåt och täck med bakplåtspapper. Kavla kakorna ytterligare ett tag med kruskavel, tills de är lövtunna (och det är verkligen lövtunnt som gäller!!). grädda mitt i ugnen i ca 8 min.
För dem som vill; strö över lite sesamfrön innan du tar till kruskaveln. Och vill du inte ha så mycket bovetesmak, ta mindre del bovetemjöl och mer majsmjöl. Observera också att degen blir bra stabbig, den ska vara det. Lycka till! Och Njut av gott knäckebröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar