onsdag 14 januari 2009

Bröd är som sagt inte så lätt att baka, i alla fall inte om man vill ha gott bröd. Min käraste vän Sara som är glutenallergiker gav oss receptet på det här italienska focacciabrödet för länge sedan och det är jätte bra.

Italiensk focacciabröd: (Jag brukar göra dubbel sats, då täcker det en långpanna. Receptet nedan är för en enkel sats)

25 g jäst
3 dl kall rismjölk eller vatten
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk
1tsk salt
ca 5,5 dl (330g) fin naturligt glutenfri mjölblandning (funkar bra med den grova mjölblandningen och även med finax blandning med teffmjöl) OBS! degen ska vara VÄLDIGT kletig.

Garnering:
2 msk olivolja
1 msk sesamfrö (oskalade innehåller mer kalcium)
Svarta urkärnade oliver
soltorkade tomater
rosmarin
flingsalt

Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken eller vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olivolja, fiberhusk och salt. Rör om och låt blandningen sväll i 10 min.

Blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Degen ska bli ganska lös och kladdig. Den går inte att knåda.

Ta upp degen direkt på bakplåtspapperklädd plåt. Platta ut den så jämnt som möjligt med hjälp av mjölad hand (2-3 cm tjock). Man får nästan breda ut den här degen. Pensla ytan med olivolja och strö över sesamfrön. Tryck med fingrarna i degen så att det bildas gropar. Lägg i oliver, strimlade soltorkade tomater och rosmarinen.

Täck först degen med ett bakplåtspapper och ovanpå detta en bakduk under jäsningen. Låt degen jäsa i rumstemperatur i minst 1 timme.

Strö över lite flingsalt. Placera därefter plåten mitt i ugnen och grädda i 225 grader i 10-12 minuter, tills brödet fått fin färg och är genomgräddat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar