tisdag 25 september 2012

Pizza

 
Glutenfri och mjölkfri pizza
En favoriträtt hos oss är pizza. Ytterligare en rätt som jag inte vågade mig på, eller rättare sagt, inte trodde det var någon idé att prova på, eftersom det var så svårt att få till en bra pizzabotten + att jag tänkte att det blir ju ändå inte bra utan ost.

MEN så fel jag hade! Med denna goda pizzadeg och med god tomatsås och med goda saker på blir det mycket lyckat!

Pizzadeg (till två lagomstora pizzor)
Använd samma deg som till Hirsbrödet tillsätt 2 tsk oregano i degen och använd med fördel olivolja.

50 g. jäst
1 msk fiberhusk
3 msk olivolja
4 dl hirsmjöl
4 dl rismjölk, fingervarm
0,5 dl Lailas mjölmix
ca. 1 tsk salt
Flingsalt
Basilikablad
Solrosfrön

Rör ut jästen i den fingervarma rismjölken. Tillsätt fiberhusk och låt den svälla i några minuter. Tillsätt sedan oregano, mjöl och salt. Rör ordentligt i 6-8 minuter. Matberedare fungerar ju bra, men jag föredrar att göra det för hand. Jag tycker man får en annan känsla för degen då. Hur som helst. Låt jäsa 1 timme i rumstemeratur. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper. Kom ihåg, degen är vansinnigt kladdig och du behöver ha en del mjöl uppepå för att överhuvudtaget kunna kavla. Ju kladdigare den är desto bättre konsistens har den när den är klar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Förgrädda sedan degen i 250 gr. ca 10 minuter. Ta ut plåten och bred på tomatsåsen och strö över pålägget. In i ugnen igen några minuter till pizzan fått bra färg. Ringla gärna lite olivolja över pizzan när den är klar. Stössla lite basilika blad och flingsalt (och kanske lite solrosfrö) över det hela och voila! en smarrig pizza.

Tomatsås med sting
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tetra krossade tomater
1 lagerblad
5-6 basilikablad finhackade
salt + peppar

Fräs den pressade vitlöken i oljan. Tillsätt de krossade tomaterna, lagerblad och basilikabladen. Koka ihop såsen i 5-10 minuter, smaka av med salt och peppar.

Pålägg
Ta vad du vill, som är gott och som du tål! Kan ni inte enas, gör halva pizzan var! I det här receptet använder vi färska tomater, rödlök, rökt skinka, goda oliver och bacon.

Ett annat favvorecept är tunnt skurna Zucciniskivor, rödlök, solrosfrö kryddat med rosmarin.

1 kommentar:

  1. Hej
    Tack så mycket för pizzareceptet !
    Himla gott ! Jag maler hirsflingorna till mjöl (tips till andra om du inte hittar mjöl)

    SvaraRadera